Servertoepassingen met de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een krachtige en betaalbare computer ter grootte van een bankpas waarmee allerhande toepassingen mogelijk zijn. De eerste versie van de Raspberry Pi werd in 2012 aan de universiteit van Cambridge ontwikkeld en was bedoeld als een middel om kinderen gemakkelijker met computertechnologie in aanraking te brengen. De Raspberry Pi Foundation zorgt voor een continue verbetering van de Raspberry Pi’s en de Zero W, 3 en 4 zijn op dit moment populaire en breed inzetbare en heel betaalbare computers.

De verschillende soorten verkrijgbare Raspberry Pi’s hebben de beschikking over een Debian Linux distributie die Raspbian Linux wordt genoemd. Hiermee zijn zowel kleine hardwareprojecten als omvangrijke servertoepassingen mogelijk. In de cursus Servertoepassingen met de Raspberry Pi wordt niet alleen gekeken naar de geschiedenis en de verschillende beschikbare Raspberry Pi modellen, maar wordt ook gewerkt met Linux en worden verschillende servertoepassingen gemaakt.

Om succesvol aan deze cursus te kunnen deelnemen hebt u geen speciale voorkennis nodig. Wel dient u te beschikken over een Windows of Macintosh computer met internet en dient u vrij gebruik te kunnen maken van een wifi toegangspunt en hiervan naam (ssid) en wachtwoord (passphrase) beschikbaar te hebben. Het is niet mogelijk gebruik te maken van een wifi toegangspunt waar met een persoonlijk account ingelogd moet worden, zoals Eduroam.

Instructor

Evert is senior softwareontwikkelaar en systeemarchitect, ervaren in het realiseren van grote informatiesystemen met zowel front- als backendspecialisaties. Hij geeft cursussen op het gebied van programmeren, virtualisatie, devops en tooling.

Admin bar avatar
Rudi Niemeijer is docent software testen, DevOps, internet of things en diverse technische en innovatieve onderwerpen. Hij heeft achtergronden in de elektronica en informatica en is in het dagelijks leven werkzaam als product owner, technisch consultant en hybride docent.

4.25 average based on 4 ratings

5 Star
25%
4 Star
75%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Reviews

 • Mart Butterhof

  Nice

  Ik had geen ervaring gehad met een Raspberry Pi. Het headless installeren was ook een goeie oefening met Linux voor in de toekomst en verder in het project.
 • jochembraakhuis

  Frambozentaart voor 10 personen

  Mooie intro voor zowel het remote werken op een Raspberry Pi, als het werken met commandline Linux. Vooral de integratie van SSH in VS Code is een prachtige vinding, hoewel Nano leuk is om te hebben als je het nodig hebt programmeer ik liever in een volledige IDE.
 • Vincent Langemeijer

  Goede introductie met de nodige diepgang

  Ik had nog weinig ervaring met Linux en nog nooit gewerkt met een Raspberry Pi. Na deze cursus voel ik me comfortabel met beide en heb ik een goede basis gelegd om zelf aan de slag te gaan!
 • Admin bar avatar

  David Hulsman

  Top!

  De basis is goed, al zou ik de structuur misschien iets anders willen zien. Ik heb over de jaren zelf de antwoorden geleerd, maar zit waren vragen die ik (als beginner) had: Vraag: "Ik wil weten welke executables er allemaal bestaan - DOS had die vroeger allemaal in een map staan, maar Linux is zo uitgebreid! Waar kan ik ze vinden en hoe kan ik ze herkennen? Antwoord: find / -executable Vraag: "Hoe weet ik welke opties een programma heeft?" Antwoord: tldr (te installeren met 'sudo apt install tldr' en uit te voeren met 'tldr [PROGRAMMA_NAAM]' Vraag: "Ik wil weten waar ik ben, want niet elke Linux verteld dat mij" Antwoord: pwd (kort voor Print Working Directory) Vraag: "Ik wil weten welke bestanden er in de map staan waar ik ben" Antwoord: ls (of de alias ll, als je Ubuntu gebruikt) Vraag: "Ik wil weten welke programma's er draaien" Antwoord: (h)top Vraag: "Ik wil weten hoe ik een programma kopieer en/of verplaats" Antwoord: cp en mv Een aantal van bovenstaande vragen zijn zeker beantwoord in deze cursus, maar de structuur zou nog iets duidelijker kunnen - wat zou een beginner willen weten van de command line?

Deze cursus is op aanvraag beschikbaar voor groepen vanaf 3 personen. In overleg kunt u ervoor kiezen om deze cursus voltijds, of gedurende een periode naar keuze te laten verzorgen. De cursus wordt geheel live online verzorgd in een combinatie van live online presentaties, zelfstudieopdrachten met docentbegeleiding en live online workshops. De kwaliteit van live online cursussen van Testconsultancy Groep is vergelijkbaar met volledig fysiek gegeven cursussen.

Geef een reactie