Python is een superpopulaire programmeertaal die bijna overal voor gebruikt kan worden, zoals kleine en (hele) grote webtoepassingen, in wetenschap en techiek en voor de software van koffiemachines. De taal is bedacht door de Nederlander Guido van Rossum en wordt gebruikt door duizenden bedrijven en miljoenen programmeurs over de hele wereld. De taal is eenvoudig in het gebruik maar krachtig in de mogelijkheden. Python heeft veel weg van klassieke programmeertalen zoals Algol, Pascal en C, maar heeft niet de lastige aspecten van die talen. Guido van Rossum heeft veel moeite gestopt in het ondersteunen van de programmeur: dingen die de taal zelf kan oplossen hoeven niet door de programmeur bedacht te worden. En dat maakt programmeren in Python vaak een stuk gemakkelijker en handiger dan andere programmeertalen.
Guido van Rossum heeft zich bij het bedenken van een naam voor zijn programmeertaal laten inspireren door de komediegroep Monty Python, die vijf speelfilms, vele muziekalbums, vier computerspellen, verscheidene boeken, vier tv-seizoenen met 45 afleveringen en diverse andere merchandising op haar naam heeft staan. In de cursus worden regelmatig niet terzake doende verwijzingen naar het werk van deze komedianten gegeven.
-
Inleiding in Python
Waarom Python jouw programmeertaal is, voorbeelden van het gebruik van Python om je heen en installeren van Python op jouw computer. We sluiten af met een oefening.
-
Stap voor stap programma's schrijven
Om een programma in Python te schrijven maak je gebruik van een editor. Wij maken gebruik van het gratis programma Code van Microsoft. Met verschillende kleine oefeningen bouwen we stap voor stap onze programmeervaardigheid.
-
Functies en tekenreeksen
Efficient programmeren betekent vaker gebruikte programmacode onderbrengen in aanroepbare functies. Tekenreeksen zijn krachtige variabelen waar van allerlei informatie inpast.
-
Python verzamelingen
Programmeren gaat over het manipuleren van data. Python heeft hiervoor verschillende voorzieningen die samen 'verzamelingen' worden genoemd.
-
Conditionele verwerking en lussen
Om zinvolle verwerking te kunnen doen is het nodig delen van een programma voorwaardelijk uit te voeren en waar nodig te herhalen.
-
Bestanden en modules
Met bestanden kun je gegevens opslaan en weer terughalen. En code van anderen kun je eenvoudig gebruiken in je eigen programma's.
-
Waar is de kat geweest?
We gaan in dit deel proberen een groter programma te maken, aan de hand van een opdracht die we eerst van alle kanten gaan bekijken.
-
Object-georiënteerd programmeren met klassen en instanties
Wie intensief met variabelen werkt, besteedt veel tijd aan het manipuleren daarvan. Om variabelen eenvoudig te kunnen bewerken is het handiger deze te zien als objecten en de bijbehorende programmainstructies bij de variabelen op te slaan.
-
Recursief programmeren
Recursie betekent 'zichzelf herhaald aanroepen' en helpt om met weinig programmainstructies complexe programma's te maken.
-
Applicaties met User Interfaces
Tot dusverre hebben we alleen gebruik gemaakt van invoer via het toetsenbord, uitvoer via de console en het inlezen en wegschrijven van bestanden. We gaan nu gebruik maken van een User Interface.
4.38 average based on 8 ratings
Reviews
-
Goed begin voor in Python. Zelf nooit gewerkt met Python en binnen een korte tijd toch veel ervaring hier mee kunnen doen. Met Python kun je leuke dingen doen en erg leuk om mee te werken in het project.
-
binnen deze cursus leer je de basis van python in een korte tijd
-
Super goede intro cursus voor Python, vanaf de absolute basis goed uitgelegd, en ondersteund door opdrachten. Vooral de huiswerkopdrachten, waar wat meer werk in zat, hebben mij enorm geholpen om Python onder de knie te krijgen. Enige minpunt voor mij persoonlijk is dat ik al wat programmeer ervaring had, en het begin voor mij dus wat te traag was.
-
Leuke cursus om Python te leren
-
Super!
- Loading...